Followers

Monday, December 19, 2011

Cerita Minggu Lepas

Salam...first of all...salam kemaafan buat sahabat2ku... Secondly, tara...ini project terbaru aku...kenkonon nak buat special utk anak daraku, Farzana Maisarah...hehehe...ntah sempat ntahh tidak. Punya la lupa bawak project SEPETAK tue, terus buat project baru....hehehe...mmg plan nak buat tp tak tersangka nak stast secepat ini (konon-kononnye).



Rabu, 14.12.2011, anak sulungku, terpaksa menjalani proses mencabut giginya di HTAA....dia kena GA due to penakut dan tak memberi kerjasama ketika bertemu dentist...Masanya dah tiba...Perasaan risau tak dapat nak cerita, mlm tue mmg sy tak tidur lena memikirkan akan hari esok. Kami kena berada di day care ward sebelm jam 7am. Dan Ammar menjadi patient yg pertama masuk.


Masa ni dah tukar baju. Terpaksa bg main game utk mengelakkan Ammar dari berlari ke sana ke mari.
Masa nie selepas keluar dari bilik bedah.. Ubt bius masih bersisa. Lepas dia tidur telangkup, lagi lena tidurnya...



Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Dua jam juga Ammar di dalam, dan sy terpksa masuk sekali lagi untuk menenangkan Ammar yg menangis apabila sedar setelah selesai operasi. Di recovery area, diberi setengah jam sebelum ditransfer ke dlm wad. Mmg banyak darah yg keluar...Saya yg mabuk darah, terpksa coolkan diri anak...



Mana gigi yang rosak dan tak dapat diselamatkan terpaksa di cabut. Total gigi yg hilang sebanyak....... 8 batang gigi... Ohhh....sy rasa amat bersalah sekali... Ini kerana saya gagal disiplinkan diri utk gosok gigi Ammar semasa kecil...Kesal pun tak guna...Mmg sejak Ammar stop susu botol, saya tak lupa gosok gigi Ammar...paksa walaupun dia tak nak.



Sejak dua menjak nie, Ammar menjadi semakin bagus...tak lupa nak gosok gigi dan sentiasa ready pabila sy mengajaknya walaupun ketika itu gigi geraham semakin besar lubangnya. Hmmm....terima kasih sahabatku kerana sudi berkongsi rasa...

Wednesday, December 07, 2011

FINISHED - Mr Teddy




Alhamdulillah....siap dah pun di frame...gmbar kat atas tu dlm sinki...dlm proses nak basuh CS yg dah siap tue...nampak cantik sebenarnya...tue yg gatai snap....



Tengokla hasil wordingku...adoi...berterabur sekali...kikiki...Jadila...mende dah siap, tang wording je yg mendelayed kan segala....Akan dipos kepada tuan empunya badan nanti.... ;) Harap mereka gembira.... ;)


Update project SEPETAK...sgt slow progressnya.... ;(



Tuesday, November 29, 2011

Frame Panas di Musim Hujan





Seperti semua sedia maklum, skrg di bahagian Pantai Timur, mansoon season sudah pun melanda... Dalam kehujanan, saya kekalutan ke bandar utk pergi mengambil frame yg baru siap... Patutnya dah settle dah tp si aunty tu takut2 nak berikan kepada en suami. Hai...kalau ku tahu en Suami nak volunteer nak gie collect frame tak la perlu ku bergegas sebegini rupa...masalahnya en suami ini jenis 'berat mulut'... Dari dalam kereta....

Before diframekan


Frame yg dah siap...


Pheww....siap juga akhirnya....Patutnya hadiah nie diberikan awal....mak Temah buzy amat...terpaksa la bagi belated gift...Ingat tak sy pernah cerita psl CS nie utk diberikan kepada siapa....finally, sy memilih Jun dan suaminya, Azrul utk memiliki hadiah CS nie... Do hope that Jun will like it... ;)


Cayalah mama....

Now left with mr Teddy, dah hntar utk dibuat frame masa gie ambil frame CS Selamat Pengantin Baru...wording dah siap tp tak la segempak mana..susah...Nanti dah siap frame, akan ku update...Alhamdulillah....boleh la concentrate semula project 'sepetak'...

Friday, November 04, 2011

HELP ME! (Mak Temah perlukan bantuan)

Ada sapa2 yang boleh bantu saya tak? Masih ingat lagi tak dengan mr Teddy... Mak temah mencari-cari idea macamana nak tambah wording mengelilingi bunga2 tue....Mak temah ke'putus'an idea... Maka Temah ada seminggu aje lagi untuk setelkan... Pada kawan2 yg ada contoh wording (alphabet yg dijahit melengkung) mohon share dgn saya...


Selamat Hari Raya Aidil Adha buat sahabat-sahabatku....

Thursday, October 27, 2011

Trip to Johor Bahru

Weekend yg lepas, kami ke JB,mission bertemu pak Lang ku sekeluarga....Dan ALHAMDULILLAH berjaya... Menantu pak Lang ku ini seorang blogger, kak Syida pemilik blog Warkah Dari Mama.



Sepupuku, abg Iwan sudi sponsor otak-otak JB...wah...otak-otak frozen... ;) Thank you abg Iwan, next trip kite borong lagi ek...after tu, abg Iwan bawa kami ke Restoran ZZ Sup Tulang...Kami order mee rebus tulang....surrppp....surrppp....sedap...terkenang....Next time, kalau mai, mmg kena pekena lagi... Apa lg layan gmbr...


Mak Temah dan anak bersama-sama kak Syida dan anak-anaknye
(Mak Temah version gumuks...huhuhu)


Mee rebus tulang before


Mee rebus tulang after.....siap ada straw tu...hehehe...



Otak-otak JB yg baru dibakar olehku....sedap woo...terbaek...




Dan ini lah dia nya project yg aku kejo-kejokan sangat....selepas project mr Teddy tu. Cadangnye nak aku berikan pada sahabat sekolah aku....nama dia wana...tapi sbb masa amat cemburukan kami, terpaksa la hold dulu...Lagi manis kalau dpt ku berikan sendiri padanya... Almost 12 years la tak jupe dia... Wana nie kira member baik aku kat SMTJB....hehehe...haah...dulu ai sekolah kat Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru.... ;)


Wording nie buat kat free online alphabet cross stitch pattern.... ;) ayat jiwa nie copy kat mana tah...Saya amik ayat nie dan transform pada backstitch...tapi kalau tgok dekat2 boleh perasan kesilapan huruf 'a' pada ayat 'placed' baris ke-3...terbesau sedikit...hehehe.... Fuhhh....tggu nak bagi pada tuan badan aje la...bila...kurang pasti....but this one i save for her... ;) Dan sy buat nie kat kain ct18...ngeh..ngeh...sangatla gigih....Pastu kat rumah pak Lang aku ada tmpt gayut pasu...so aku pun semangat snap picture di celah-celah pasu....hehehe....


So after this, continue project SEPETAK yg dah lama ditinggalkan...sambil2 sudahkan project mr Teddy utk wording....dan project bunga SPB with wording...then anta pi frame....hmmm...dua-dua nie utk diberi as a present for 2 different people...


"You are a real friend


loyal and true


I have always placed


my trust in you


Thinking of me


in everything you do


And i just wanted to say


THANK YOU"

Monday, October 17, 2011

Successful Story (mak Temah berjaya!)

Bersungguh mak Temah sudahkan....Alhamdulillah...dapat jua siapkan... ;) La nie tinggal nak bubuh wording dan frame....Bulan Nov la bru gie anta frame...project nie kena lipat dulu sbb tgh sibuk nak buat CS wording backstitch utk member lama...Kalau smpat mak Temah pulun, this weekend dah boleh bagi dia....almost 12years tak jupe... ;) Yg wording backstitch, nanti mak Temah uploadkan ek...


14.10.2011 at 2237 hrs

Start backstitch on 14.10.2011 at 23.01 hrs

Finished backstitch on 16.10.2011 at 0540 hrs

Completed with border on 16.10.2011 at 2111 hrs. Alhamdulillah... YEAAA!!!

Friday, October 14, 2011

Semangat sungguh

Rajin dan bersemangat sungguh mak Temah menyudahkan ad-hoc project nie.... Tinggal lagi satu bunga kat sebelah kiri gambar dan a few kosong yg kena di isi...pastu ada border mr teddy nie... border bunga-bunga kecil.... Fuhhh....then backstitch....kalau cekal....insyaAllah, esok lusa siaplah... Itupun kalau CEKAL kan... ;)

Thursday, October 13, 2011

Laut & Tangan yg gatal buat new project

Hi semua... Minggu lepas setelah berhempas pulas berkerja hingga balik malam, bercadang nak sambung project SEPETAK pada weekend tue....sekali puas digodek-godek handbag ku, rupanya chart tertinggal....punyala hampa...

Fikir-fikir balik ini semua hikmah....since Jumaat tue, aku dah tak sihat....(badan tak biasa kerja lebih) then Sabtu tue tggal aku dgn anak dara ku, Farzana Maisarah. Suamiku pulang ke kampung bersama anak terunanya, Muhammad Ammar... Last-last abis ku keluarkan majalah cross stitch dan mencari-cari projek baru utk menggantikan projek SEPETAK yang tak dapat dilakukan weekend yang lepas...


Dalam pada tak larat, sempat la bawa Farzana ke pantai batu hitam...unplanned....then aku layankan aje dia bermain....sekejap aje sebab aku dah start sakit kepala semula...tapi ada lah 2 keping gambar je yang sempat di ambil...Farzana seronok sangat dengan air laut dan angin di situ....nampak dia enjoy sangat... ;)


Tengah memerhati ombak yg datang dan pergi itu


Over enjoyed


Ha nie la gmbr projek terbaru ku.... Hehehe...ini mau dijadikan as present....Pattern nie diambil dari majalah Cross Stitch Crazy yg ke....(lupa) Hihhi...tp ini la dia nye setakat hari ini...Dan ianya akan lagi menyerlah bila siap backstitch...Sungguh tak sabar...so..project SEPETAK terpksa di tangguhkan buat sementara waktu... :)

Friday, October 07, 2011

Friday, September 30, 2011

Gift for who???

Salam,
Hari tu stop sat buat project yg SEPETAK gara-gara nak mengadap di bawah ini... Cadangnya nak bagi member kahwin tup2 tak kuasa la...Mcmla dia appreciate kan, invite ai ke majlis dia pun tidak... Hmmm....cansel terus... Tp ini lah hasilnya cuma tanpa nama pengantin aje. Hmmm...mu husband cakap, kalau nak bagi kena bagi pada org yg close dgn kite baru la dihargai...Ada betul jgk... Layankan aje gambar seketul ini.

Oh ya,sedikit info, project SEPETAK utk petak yg ke 6 hampir nak siap...InsyaAllah, kalau siap, boleh la upload hasilnye...dan boleh start ke petak yg ke 7....Jauh lagi nak jumpa petak 15 kan...Huhuhu...

Monday, September 05, 2011

FRAME YG PANAS




Baru je gie amik frame nie tadi....dek awal sgt smpai di depan kedai tue, terus keluarkan project SEPETAK ku itu... ;) frame uk bunga nie nampak sangat pelik dan tak sesuai di mata ku...huhuhu...ni la padahnya kalau bagi 100% owner tue yg buat...kalau dia design sama cam project ABC ku itu, pasti lagi better rupa penampilannya...

Project SEPETAK masih berjalan, agak slow sbb buzy dgn raya dan akan bertambah slow kerana sibuk dgn planned project ditmpt kerja....huhuhuhu...

Monday, August 01, 2011

Monday, July 04, 2011

Forum

sigh....will leave my children in an hour...huhuhu....Kenapa la rasa sedih sangat ek? Activity cross stitch akan di angkut juga ke sana....At least, ada peneman disana...Schedulenya sgt tight...Selasa dan Khamis, lps abis forum, petangnya ada teambuilding....Hmmmmmmmm..... Khamis pun gerak maybe pukul 5pm ke atas...Hmmm...arap2 la cepat abis...sebab mata ku kurang jelas di waktu mlm....

Friday, May 27, 2011

HAPPY- Update




Terkedek-kedek....baru siap HAPPY....Huhuhu...

Sunday, May 08, 2011


Salam....Lama sungguh tak diupdatekan blog yg sudah kelihatan sawang di sana sini....Disebabkan takde project baru atau WIP yg masih di tempat yg sama membuatkan sy membiarkan blog ni bersawang...

To be honest, saya sangat sibuk...dari awal bulan April sehinggalah sekarang....Akhirnya, selesai sudah masalah sibuk saya itu.

Ok, dlm masa kesibukan, sy memaksa utk menyiapkan satu tempahan sahabat, tp terpaksa di cansel setelah saya sudahpun berada di perkataan 'E'... Tapi takpela, sy teruskan juga sbb sy tak sabar nak tgok hasilnya...Alphabet nie ada bunga-bunga kecil yg berwarna kuning yg menghiasi setiap satu alphabet....nanti dah siap, akan ku update lagi ek... As for now, nak completekan huruf A P P Y dan akan terus dimasukkan bunga-bunga kecil itu... Benang utk bunga-bunga tak ada stok, jadi kena la beli dulu....

Saya menjahit di kain cream 18ct...yg berharga semeter rm80 (kalau xsilap~ mak lupa la) saya terbuntang-buntang mendengarnya. Beli la juga 1meter tp di STITCHERS boleh beli kain sampai suku meter.... Chart sy beli di STITCHERS, photostate aje.... Puas jgk la mencari.... ;)


Thursday, March 31, 2011

Fabrics

Beli dgn Ena, semuanya dalam FQ... Tunggu next fabric... (aisey, dah tersasar dari XS dah nie) hehehe....!st time jupe dia...Beli nie masa awal March aritue...beli sikit2, nanti dah terer leh la beli bermeter2....

Saturday, March 26, 2011

How i've been doing....

Specially buat utk my friend, Melor sebelum dia pulang semula ke Soriano, Italy. The umbrella with flowers, rasanya tak sampai 24jam siap tp jenuh nak siapkan...completed pukul 11am hari dia nak berangkat pulang.... Uwa, mujo sempat, main bagi mcm tue je. Melor will frame it, she will do it by herself...wow...xsabar nak tgok rupa frame hasil darinya....











Sempat lagi mencuba....hehehe...hasil tak seberapa...boleh buat lagi kan....Bila ek? Nanti la...kalau rasa gian, akan ku buat...fabric banyak dah beli...kikiki...Fully handsewing...nak guna mesin jaet....hmmm....nanti la...




Sempat lagi mencuba buat crochet...kononya nak buat crochet hat....tp ...hehehehe....





Friday, March 25, 2011

FINISHED - Penoies in Vase

Finally, i can post it in the blog the finished Peonies project. The piece completed on 11 feb 2011 and as soon it completed, terus zass buat new project...hehehehe...


Now baru jadi smpai mcmnie...It is divided into 15 areas...i only completed 1 area...14 to go...Hmmppphhhh....Go ina go...kikiki...



Supposedly melintang...exercise leher ya.

Saturday, February 12, 2011

Update - FINISHED Peonies in Vase

Yahoo....finally, the peonies completed on Thursday 10.02.2011. It took me 2 months where my pleasure time focusing XS during my lunch hour or any extra hour at home...

Sorry, my bluetooth adaptor sakit, tak boleh la nak upload di sini gambarnya.... Huhuhu... Dan-dan abis, esoknya Jumaat, nak la mengadap new MEGA project, sekali kain kecik la....Lunch hour balik rumah, potong kain siap2 dan zasssss balik semula ke opis dan memulakan langkah pertama....

Memula nie, banyak kaler putih...putih yg berlainan jenis....nanti ya, dah complete 3 portion, will update in the blog.. Wokay.... pastu kite buat la teka apa ini.... Hehehehe....

Tuesday, February 01, 2011

Update-Peonies In Vase(2)


Gara-gara tertumpah susu anak dlm beg


Vase


Vase + Water + Stem


Batang peonies semakin grow...



Tara...

Semakin buzy dan semakin tak dapat nak mengadap.... ;( Benang yg order tak sampai2 lagi...ada org curik kah? Stressssssss....