Followers

Wednesday, February 01, 2012

WIP#2 & WIP#3 - Progress

Hari ni dengan rasminya STICTHERS ditutup buat selama-lamanya... Semangat perlu diteruskan dan perlu semakin membara, supaya lagi rajin menyiapkan sesuatu hasil... ;)

Mari saya mulakan WIP#3-Cool Cats dari Margaret Sherry, hujung minggu lepas, saya memang pulun habis-habisan...kebetulan tengah uzur...dan encik suami balik kampung urusan hal-hal pusaka... Jeng-jeng....siap pun...Tinggal lagi 2 ekor la (Autumn dan Winter Cats)

Kawan baik saya kata montel macam anak dara saya, Farzana Maisarah ;)

Inilah dia nye hoop...harga rm12, rm10, rm8 (borong masa kt Stitchers hari tu)

Setelah diadvice, dan dah beli hoop...memang saya belajar menggunakan...Slow sangat...(tak tahan)

Setakat nie je hasil yang berjaya jahit...

Jangan ditanya, WIP#1 SEPETAK itu...saya cemuih nak tetas semuanya...kalau menyampah, saya tetas la perlahan-lahan sambil tengok tv. Kalau tengah bersemangat, baik saya buat CS....

16 comments:

  1. Replies
    1. rindu ek mak long...dia pun rindu kat mak long syida dia jgk...mama farzana rindu nak baca blog mak long syida...hehehehe....

      Delete
  2. Ina... lambat kan? hehe... kalau nak buat sambil rilek2 tu bolehlah... tapi kalau niat nak menghabiskan wip yang berduyun2 tu, tak dapatlah, sbb nak mengejar masa... tapi ikut pengalaman akak, walaupun tak guna hoop, kalau kita jahit cucuk satu demi satu lubang dan make sure tension dia just right, in the end result dia sama jugak... esp after basuh dan iron, nampak stitches kemas je...

    satu lagi kena tgk kain jugaklah ina... akak punya gambar gajah (mother and baby) tu akak fully jahit guna hoop... last2 tgk kain dia distort, tak boleh nak betulkan... sedih sgt...

    Lagipun, tips drpd majalah, jangan letak hoop atas jahitan... kalau pattern besar, guna scroll frame, supaya tak mencacatkan stitches... tapi scroll frame tu mahai gak rege dia...huhu... ataupun guna snap-Q

    amboi!! pjg sangatlak comment... sori naaaa... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sukkkeeeeeeeeee....komen yg panjang...dun worry... haah...setakat nie sya guna hoop...tp jenis saya suka bukak...betulkan dan pasang balik...

      Dulu-dulu(masa nas@alynn kedai online dia) mmg mengidam nak beli scroll frame,tp mahal...mmg dah masuk dlm wish list..tunggu la...kalau mampu, leh sambar satu...hehehe

      Delete
    2. snap Q tu apalah pulak bendanya nisa

      emm banyak betul accesories cs ni, kak shima tau, benang kain dan jarum je..he he

      Delete
    3. haah ek, Snap Q macamana kan... Accessories CS nie mmg banyak..cuma kalau nak buat collection, menarik utk dimiliki... ;) kalau ada duit lebih la....

      Delete
  3. Ina, suka ms yer..memang comel kucing dia kan soo cute :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt suke MS...especially kucing-kucingnya walaupun saya geli kucing tp utk CS saya suka je jaet gmbr kucing...

      Delete
  4. oopss stitchers kat kuantan dah tutup?..ye ke..sayangnya..dia ada banyak pattern yang cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ditutup...haah, tue yg aritu sampai cuti 2ari pulun carik pattern...itupun dah pening2 kepala dah... ;)

      Delete
  5. Comel Ina, kucing Margaret Sherry. Tak silap macam pernah nampak Balkis (Yudastitch Malaysia) buat dan frame. Cun!
    Yati kurang guna hoop, kecuali untuk projek kecik. Yang besar punya, guna cross stitch holder, takde la mahal macam scroll frame atau QSnap, tapi still boleh adjust size dia, cuma rupa dia simple, ada 4 batang kayu with screw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel kan...hehehe... ;)
      Yati, nanti share la entry pasal cross stitch holder tue...nak jugak tahu mcmana rupanya...cara guna...harga dan beli dimana ek...hehehe...plisssss....

      Delete
  6. na,
    kak shima pernah guna, dulu dibuat dari kayu/buloh..huhu
    tak sanggup rasanya sebab kena buat satu persatu memang lambat,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak sanggup...tp saje mencabar diri... hehehe...

      Delete
  7. Replies
    1. geram kan? :) kalau boleh nak gigit...

      Delete